Jednorazowe formy do pieczenia

Zwykle formy do pieczenia, które wykorzystuje się w wielu kuchniach, to formy wykonane z aluminium, ceramiki czy silikonu, a więc materiałów wielokrotnego użytku. Czy równie przydatne są formy jednorazowe?

Dlaczego formy jednorazowe są popularne

Papierowe foremki do pieczenia muffinek są znane praktycznie każdemu amatorowi domowego cukiernictwa, a ich stosowanie nie zaskakuje. Jednorazowe formy są wygodne, bowiem nie zajmują miejsca w szafie, nie trzeba ich myć, a po upieczeniu czy przyniesieniu ciasta można je od razu wyrzucić. Takie formy się sprawdzają także wtedy, gdy przygotowane w domu wypieki należy gdzieś dostarczyć, bowiem umożliwiają transport gotowego ciasta.

Formy jednorazowe dostępne na rynku

W sklepach dostępne są różne formy do pieczenia. W przypadku muffinek i babeczek sięga się po papierowe papilotki, jednak większość jednorazowych form do pieczenia wykonuje się ze sztywnego pergaminu, który można stosować do wypieków do 200 stopni. Odpowiednio zabezpieczony pergamin nie pali się w piekarniku. Najczęściej w sklepach są dostępne formy wykonane z folii aluminiowej, która jest również odporna na działanie wysokich temperatur. Folia aluminiowa nie zmienia smaku ani zapachu gotowych potraw.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kuchenne akcesoria i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz