Kardamon to popularna przyprawa stosowana m.in. w kuchni indyjskiej czy też latynoamerykańskiej. Kardamon jest uprawiany tylko w kilku miejscach na świecie, w tym na Sri Lance, w Chinach, Laosie, Nepalu, Wietnamie, Indiach, Gwatemali. Rośnie na bogatych, gęstych glebach w niektórych lasach Azji Południowej. Przyprawa ta jest znana w tych regionach od ponad tysiąca lat. Pomimo tego, ze uprawiany jest w tak nielicznych miejscach, jest ogólnie dostępny w handlu i jest trzecią najdroższą przyprawą na świecie.
Wybór i przechowywanie
Świeże strąki kardamonu oraz kardamon zmielony sprzedawane są na wielu rynkach. Można wyróżnić dwa gatunki : elettaria, której strąki są małe i jasno zielone, podczas gdy amomum subulatum ma strąki większe i ciemnobrązowe. Nazywa się je także kardamonem czarnym.
Świeże strąki powinny być ciężkie i wydzielać słodki zapach przy potarciu palcami. Należy unikać nasion, które mają przebarwienia lub zmiany grzybicze.
Właściwości kardamonu
Korzyści zdrowotne wynikające z używania kardamonu są nieocenione.
Mielony kardamon,( ale także w innej postaci) jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak potas , wapń czy magnez.
Kardamon mielony doskonale sprawdza się przy leczeniu problemów z trawieniem, przy skurczach jelit, zespole jelita drażliwego, zapobiega zaparciom, wspomaga apetyt.
Mielony kardamon można także stosować podczas infekcji gardła, kłopotów z układem moczowym, bólach jamy ustnej i przeziębieniu.