Możliwości kuchni japońskiej- sos teriyaki

teriyakiJaponia to kraj, który fascynuje ludzi z Zachodu. Kraj wyspiarski, który przez wieki był odizolowany od jakichkolwiek wpływów z zewnątrz, wykształcił swoistą kulturę, która pociąga nas, osoby spoza tego ciągle dość tajemniczego i bardzo egzotycznego kręgu kulturowego. Izolacja Japonii – zarówno ta geograficzna, jak i to świadome odcięcie się od innych kultur, wykształciła specyficzną kulturę, której nie spotkamy nigdzie indziej. Dotyczy to większości sfer życia: Japończycy wykształcili sobie całkiem odmienny model społeczeństwa, mają teatry, które w niczym nie przypominają teatrów europejskich, a także jedzą rzeczy, o których nikt nie pomyślałby, że w ogóle są jadalne.

Kuchnia japońska
Kuchnia rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni nieodmiennie zachwyca ludzi z Zachodu, ludzi, którzy dopiero uczą się takiego połączenia smaków. Odkrywanie smaków i potraw rodem z Japonii dla wielu jest świetną zabawą. Dla wielu też spożywanie japońskich dań jest wyznacznikiem pewnego stylu życia. Wyznacznikiem zdrowia i swoistej elegancji.

Jednak pomimo takich poglądów na kuchnię Kraju Kwitnącej Wiśni i pomimo ogromnej egzotyki, dania kuchni japońskiej można z powodzeniem przygotowywać w zaciszu własnej kuchni. Można też z powodzeniem łączyć tradycyjne smaki polskie z tradycyjnymi smakami japońskimi, z korzyścią dla naszego podniebienia. Na przykład taki sos teriyaki – Japonia, jako państwo leżące na wyspie, marynuje w sosie teriyaki najczęściej ryby lub inne owoce morza. Polacy i szeroko pojęty Zachód sosem teriyaki traktuje raczej mięsa.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Produkty i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz