Jak zrobić domowe mleko migdałowe?

mleko migdałowe - zdjęcieW przypadku nietolerancji mleka krowiego z powodu obecności laktozy czy ciężkiego białka, jakim jest kazeina, wcale nie trzeba rezygnować z kawy z mlekiem lub innych potraw, do których jest oni niezbędne. Wystarczy zamienić je na mleko roślinne, na przykład owsiane, kokosowe czy też wybrane mleko migdałowe, które ma mnóstwo walorów zdrowotnych, ale też niezwykle smaczny orzechowy posmak.

Produkcja własna

Oczywiście znajdziemy je na półkach sklepowych już gotowe do spożycia. To wygodne dla osób, które nie mają czasu na to, by zrobić je samodzielnie, jednakże wykonanie mleka migdałowego jest niezwykle proste. Wystarczy jednie kupić około kilograma migdałów. W ten sposób stworzymy mleko na swoje potrzeby, bez konserwantów i sztucznych dodatków.

Najpierw migdały moczy się we wrzątku a następnie miele w blenderze na gładką pastę, którą trzeba przecisnąć przez szmatkę. Po tej operacji tę samą pastę migdałową można zmielić jeszcze bardziej, cały czas uzyskując mleko. Tak postępuje się do momentu, kiedy z migdałów nie nie da się wycisnąć już nawet kropli. Jak widać nie potrzeba do tego specjalnego sprzętu, ani wielkich kulinarnych umiejętności. Mleko przygotowuje się dosłownie w kilka minut, nie licząc moczenia migdałów.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Produkty i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz