Czym jest czubryca?

Cząber górski jest rośliną pochodzącą z ciepłych rejonów Europy i jest bliskim krewniakiem doskonale znanego nam cząbru ogrodowego. Wykorzystywany jest jako przyprawa w tradycyjnej kuchni bułgarskiej. Cząber górski, po dodaniu soli i domieszki innych przypraw daje nam przyprawę o nazwie czubryca.

Jakie rodzaje czubrycy znamy?

czubryca czerwona – jest to przyprawa, która zaostrza smak potrawy, w skład tej mieszanki wchodzą: papryka słodka i ostra, czosnek, cebula, pietruszka, sól, bazylia, tymianek, czasem suszone pomidory. Doskonale nadaje się do: leczo, pikantnych gulaszów, bigosu, spaghetti czy pizzy;

czubryca zielona – w skład tej mieszanki wchodzą takie przyprawy jak: cząber, natka pietruszki, cebula, sól, czosnek. Dobrze podkreśla smak nasion roślin strączkowych a także białego mięsa, warzyw i jajek.

Istota smaku czubrycy

Za specyficzny, silnie korzenny smak cząbru górskiego odpowiadają olejki eteryczne:

– cymen,

– tymol,

– karwakrol,

a także inne substancje organiczne:

– kwas rozmarynowy,

– kwas karnozowy,

– kwas betulinowy,

– kwas ursolowy, i wiele innych.

Dla urozmaicenia smaku swojej codziennej kuchni warto sięgnąć czasem po nieznane nam do tej pory przyprawy. Dzięki nim zwykłe, dobrze wszystkim znane potrawy zyskają nową jakość.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Produkty i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz