Cząber górski jest rośliną pochodzącą z ciepłych rejonów Europy i jest bliskim krewniakiem doskonale znanego nam cząbru ogrodowego. Wykorzystywany jest jako przyprawa w tradycyjnej kuchni bułgarskiej. Cząber górski, po dodaniu soli i domieszki innych przypraw daje nam przyprawę o nazwie czubryca.
Jakie rodzaje czubrycy znamy?
– czubryca czerwona – jest to przyprawa, która zaostrza smak potrawy, w skład tej mieszanki wchodzą: papryka słodka i ostra, czosnek, cebula, pietruszka, sól, bazylia, tymianek, czasem suszone pomidory. Doskonale nadaje się do: leczo, pikantnych gulaszów, bigosu, spaghetti czy pizzy;
– czubryca zielona – w skład tej mieszanki wchodzą takie przyprawy jak: cząber, natka pietruszki, cebula, sól, czosnek. Dobrze podkreśla smak nasion roślin strączkowych a także białego mięsa, warzyw i jajek.
Istota smaku czubrycy
Za specyficzny, silnie korzenny smak cząbru górskiego odpowiadają olejki eteryczne:
– cymen,
– tymol,
– karwakrol,
a także inne substancje organiczne:
– kwas rozmarynowy,
– kwas karnozowy,
– kwas betulinowy,
– kwas ursolowy, i wiele innych.
Dla urozmaicenia smaku swojej codziennej kuchni warto sięgnąć czasem po nieznane nam do tej pory przyprawy. Dzięki nim zwykłe, dobrze wszystkim znane potrawy zyskają nową jakość.